Namsos bys Historielag

1940 - 1945

Det mislykkede Namsos-toktet som banet vei for Churchil

bombe.jpg

Den 9. april 1940 gikk tyske styrker til angrep på Norge. Sjokkangrepet overrasket både norske og allierte myndigheter. I løpet av kort tid stod tyske militærtropper i mange norske byer langs kysten av Norge.

De allierte besluttet å gå til motangrep. De sendte franske og britiske styrker til Åndalsnes og Namsos for å gjøre et forsøk på å vinne tilbake Trøndelag fra de tyske okkupantene, som hadde gått i land i Trondheim.

Fra 17. april ble det transportert rundt 7000 allierte soldater til Namsos i løpet av noen hektiske døgn. Soldatene fra Frankrike og Storbritannia ble deretter kjørt innover til Steinkjer og Innherred for å ta opp kampen mot de tyske okkupantene.

 

Bombet sønder og sammen

 

Men taktikken slo feil. Tyske rekognoseringsfly oppdaget de utenlandske soldatene i Namsos og ante hva som var i gang. Fra klokka 10 om formiddagen 20. april bombet tyske fly den lille trehusbyen ved Namsens utløp sønder og sammen.

Heldigvis hadde lokale myndigheter allerede evakuert store deler av sivilbefolkningen fra byen. Da de tre tyske bombeflyene tok en pause i 12-tida, klarte også de som var igjen i byen, å rømme inn i skogene rundt sentrum.

Tyskerne fortsatte angrepet på Namsos, og først i 18-tida var det over. Da var byen en rykende ruinhaug. Bare noen sjøpakkhus, branntårnet og noen få bolighus hadde overlevd bombingen. Tre sivile døde, og minst ti allierte soldater. Til sammen 207 hus ble helt ødelagt, mens 217 fikk store skader.

To dager senere gikk også tyskerne til angrep på nabobyen, Steinkjer. Også denne byen var uten forsvar mot flyangrep, og ble helt ødelagt.

De allierte bestemte seg da for å avbryte angrepet på tyskerne i Trøndelag. Natta mellom 2. og 3. mai ble rundt 6000 allierte soldater evakuert fra Namsos i store skip. Flere av dem ble angrepet av tyske bombefly på vei ut fra Namsos, og mange allierte soldater omkom.

 

Debatt i Underhuset

 

Det mislykkede krigstoktet i Namsos og i Trøndelag førte til en opphetet debatt i det britiske Underhuset i London 7. mai 1940. Der ble også begrepet «To be namsosed» benyttet for første gang om et mislykket krigstokt som ikke måtte bli gjentatt.

For det var flere utenlandske journalister i Namsos-området under det tyske angrepet som rapporterte om det som skjedde. Det var et nytt og alvorlig nederlag for de allierte i krigen mot nazi-Tyskland. Derfor fikk det mislykkede toktet store konsekvenser. For den britiske statsministeren Neville Chamberlain gikk av, og krigsminister Winston Churchill ble britenes statsminister i mange år framover.

Dette førte som kjent til at de allierte etter hvert fikk samlet seg for å fortsette kampen mot den til da tilsynelatende uovervinnelige tyske hær.

I ettertid kan man derfor si at det militære framstøtet i Trøndelag i april 1940 ble et slags vendepunkt for de allierte.

Fem år senere ble som kjent den lange og seige kampen kronet med seier. En kamp som så smått startet med det feilslåtte felttoget i Namsos.

Kalender

Desember 2021
M T O T F L S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

facebook