Storm Evensen

Storm Evensen opplevde de dramatiske dagene i Namsos i 1940.


Namsos om formiddagen 20. april 1940. Tyske fly er i ferd med å angripe byen og på Storkaia står 18 år gamle Storm Evensen med lastebilen sin klar til å kjøre franske soldater til fronten lenger sør i Trøndelag.

Reddet av rekognoseringsfly

Heldigvis dukker det opp et tysk rekognoseringsfly før bombeflyene. Dermed rekker de å komme i sikkerhet før bombene faller.

– Flyet må ha glidd inn over byen med motorene på tomgang. Noen franskmenn rakk å skyte mot det før det forsvant. Men da gikk alarmen på det franske skipet ved kaia og soldatene løp om bord og skipet seilte ut fjorden. Jeg og kameraten min løp mot bomberommet i meierikjelleren, fortalte Storm Evensen 75 år etterpå.

Da de gikk ned i kjelleren fikk de utdelt trepinner for å bite i når bombene begynte å falle.

– Vi hørte noen fryktelige smeller over oss, og dørene ble blåst inn og ostene falt ned over oss. To ganger forsøkte jeg å løpe ned til kaia for å hente lastebilen min, men de tyske flyene kom tilbake så jeg måtte gjemme meg igjen, husker han.

Video NAMSOS-KRIG-300510-ST-115924-SI_TL.mp4

Kjørte britiske soldater

I dagene før hadde tusenvis av allierte soldater kommet til Namsos i båter. Storm Evensen hadde mellom 16. og 19. april kjørt britiske soldater fra Namsos til Asphaugen nord for Steinkjer.

20. april, på Adolf Hitlers bursdag, gikk tyskerne til angrep på soldatene og på den lille trebyen ved Namsens utløp.

I en pause i bombingen løp Storm Evensen fram fra skjulestedet sitt og fokk tak i lastebilen på kaia som merkelig nok var uskadd. Han kjørte opp gjennom Havnegata men der fikk han et merkelig syn.

– Ei av bombene hadde blåst ut vinduet til en skobutikk og det lå massevis av flotte lakksko strødd utover gata. Jeg stoppet bilen og tenkte hvordan jeg skulle manøvrere meg gjennom skohaugen uten å ødelegge dem. Men så kom jeg på at vi var i krig, og bare kjørte på, fortalte han.

Bommet på brua

Storm Evensen

Storm Evensen fotografert under krigen med en bil som gikk på en knottgenerator.

FOTO: PRIVAT

Sammen med en kamerat flyktet han videre ut av Namsos opp mot Namsenbrua. Der planla de å løpe av over til Spillum til ei familiehytte. Men da kom de tyske flyene tilbake for å angripe brua.

– Vi hadde tatt av oss frakkene våre i tilfelle vi måtte hoppe ned i elva. Så kom det tre bombefly rett mot oss og brua. De slapp ikke bare noen bomber, men hele lasten sin. Sjøsprøyten stod minst 50 meter over brua. Det var et voldsomt syn, og nesten som en omvendt foss for å si det sånn. Men ingen av bombene traff brua, sier han.

Namsenbrua berget og Storm og kameraten kom seg i sikkerhet på familiehytta hvor han oppholdt seg de neste dagene.

13 mennesker døde

Til sammen tre sivile og ti soldater døde i bombingen av Namsos 20. april for 75 år siden. 207 ble helt ødelagt og 1350 mennesker ble husløse.

Storm Evensen lever ikke lenger, men han glemte aldri da han kom tilbake til den utbrente hjembyen sin noen dager etter angrepet.

– Det var et trist syn. Bare murpipene stod igjen og det var svart over alt. Nei, det var triste greier, forteller han.