Namsos bys Historielag

Krig og okkupasjon

Sprengningen av kompressorhuset i Malm

Artikkelindeks

Tre år siden sprengningen av kompressorhuset i Malm fant sted

Artikkel fra Nordtrønderen og Namdalen Nr. 116

Namsos Fredag 28. September 1945.

 Som vi meddelte for vel en måned siden var Thorleif Grong (født og oppvokst i Namsos) med på mange dristige sabotasjehandlinger i Norge og han ble belønnet i alt fire ganger for sin innsats av engelske og norske myndigheter. Grong omkom på en ubåttur fra England til Norge i 1943. Sabotasjehandlingen i Fossdalen i Malm for nøyaktig tre år siden ble foretatt av ham og to ”engelskmenn” ( Per Getz, Steinkjer og Leif Brønn, Nordli).

Nedenfor gis en dramatisk skildring av det vellykte arbeid, som tyskerne utlovte 5000 kroner for til den som kunne gi opplysninger som førte til pågripelse av ”bandittene”. Artikkelen er hentet fra Nord-Trøndelag og Inntrøndelagen.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Fredag den 29. September 1942 ved middagstider kom en liten motorbåt tøffende for full fart inn Lyngenfjorden. Båten fulgte fjordens østre side, tilsynelatende med kurs for Bangsund. Men utafor innløpet til Bangsund dreide den til høyre og stakk inn gjennom sundet ved Kjølsøya og fortsatte sydover mot Rødhammer.

Det var bare en mann å se om bord. Han passet både motoren og roret. Da båten passerte brygga ved Rødhammer saknet den farten. Mannen om bord stod og speidet inn mot venstre strandbredd en stund. Så dreiet han båten mot land, slo av motoren og ankret opp i fjæren ved et tett skogholt, hoppet i land og gikk opp i skogen.

Om 10 minutter kom mannen tilbake, han ble stående en stund og stirre undersøkende mot den andre side av fjorden. Så hoppet han om bord igjen og gikk bort og åpnet døren til den vesle kahytten og hvisket: Alt klart !

Derpå kom tre karer med fullstappede ryggsekker krypende ut gjennom den smale kahyttsåpningen, hoppet i land og forsvant inne i skogholtet. Mannen om bord skyvde båten ut, startet motoren og satte kursen ut fjorden. Da han snudde seg for å se tilbake, kunne han mellom grantrærne skimte tre ungdommer i sportsantrekk og hver med sitt blikkspann, ivrig opptatt med å plukke bær.

En times tid seinere kommer en barhodet ung mann kledt i knickers og anorakk opp til Rødhammer gård og spør om tillatelse til å benytte telefonen. Da dette innvilges forlanger han et nummer på Steinkjer. 

Hallo, er det du -?    Ja, vær så god.  Dette er meg det. Det er med hensyn til det kronhjulet for bilen som du bestilte. Det er nå i orden. Du kan komme og hente det i kveld. Du finner meg ved hovedvegen nedenfor Rødhammer.  – Javel, jeg skal komme.

Kalender

Oktober 2020
M T O T F L S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

facebook